Tüp Bebek
Tüp bebek, doğal yollarla hamile kalamayan çiftlere yardımcı olmak için kullanılan bir üreme tedavisidir. Bu tedavide, kadının yumurtalıklarından alınan yumurta hücreleri ile erkeğin spermleri laboratuvarda birleştirilir ve döllenme sağlanır. Döllenen yumurta hücreleri (embriyo), kadının rahmine yerleştirilir ve gebelik oluşması beklenir.
Tüp Bebek Kimlere Uygulanır
Tüp bebek tedavisi, aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:
✔ Kadının rahim tüplerinin kapalı olması
✔ Erkeğin sperm sayısının, hareketliliğinin veya şeklinin normalden düşük olması
✔ Aşılama yöntemi ile gebelik sağlanamayan çiftler
✔ Kısırlığın nedeninin belirlenemediği çiftler
✔ Endometriozis hastalığı nedeniyle karın içinde yapışıklıklar oluşan ve diğer tedavilerle hamile kalamayan kadınlar
✔ Bazı hormon bozuklukları olan kişiler
✔ Diğer tedavi yöntemleri ile hamilelik elde edilemeyen çiftler
✔ Kalıtsal bazı hastalıkların embriyolarda tanınarak sağlıklı bir bebek sahibi olmak isteyen çiftler (preimplantasyon genetik tanı yöntemi ile birlikte)
✔ Tekrarlayan düşük yaşayan ve sağlıklı embriyoları seçmek isteyen kadınlar
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları
✔ Tüp bebek tedavisine başlamak isteyen hastalar, ilk adet günlerinde doğum kontrol hapına başlarlar. Bu hap, adet döngüsünü düzenlemek ve tedaviye başlanacak olan sonraki adet döneminde yumurtalık kisti oluşmasını önlemek için kullanılır.
✔ Sonraki adet döneminde hormon ilaçları kullanarak yumurtalıklar uyarılır. Bu ilaçlar, birden fazla yumurta hücresinin gelişmesini sağlayarak hamilelik şansını arttırır.
✔ Gelişen yumurtalar ultrason ile izlenir.
✔ Yumurtalar belli bir büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır.
✔ Çatlatma iğnesinden yaklaşık 36 saat sonra tüp bebek merkezinde yumurtalar toplanır.
✔ Yumurtalar toplandığı gün erkekten sperm örneği alınır.
✔ Laboratuvarda elde edilen yumurta ve sperm hücreleri, sperm kalitesine göre klasik tüp bebek (IVF) veya mikroenjeksiyon yöntemi ile döllendirilir. Mikroenjeksiyon yönteminde spermler yumurtanın içine direkt olarak enjekte edilerek döllenme sağlanır. Bu işlem sonucunda embriyo oluşur. Embriyo, anne karnındaki bebeğin temel yapı taşıdır.
✔ Döllenmenin mikroskop altında görülmesi, yaklaşık olarak 12 ile 15 saat arasında gerçekleşir. Embriyo transferi ise 2 ile 4 gün arasında yapılır.
✔ Embriyo transferinden sonra 12 gün boyunca embriyonun tutunması için beklenir.
✔ Transferin 12. gününde gebelik testi yapılır ve sonuç öğrenilir.
Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Tüp Bebek ve Microenjeksiyon Yöntemleri
Tüp Bebek ve Mikroenjeksiyon Yöntemleri Tüp bebek yönteminde erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurta hücreleri, laboratuvarda bir araya getirilir ve döllenmenin kendiliğinden gerçekleşmesi umulur. Ancak bazen spermlerin sayısı, hareketliliği veya şekli yeterli olmayabilir ve yumurtayı dölleyemeyebilir. Bu durumlarda spermler yumurtanın içine direkt olarak enjekte edilerek döllenme sağlanır. Bu işleme mikroenjeksiyon (ICSI) denir.
TESE ve TESA Yöntemleri
TESE ve TESA Yöntemleri TESE ve TESA, sperm üretimi yapan ancak bunu dışarı çıkaramayan ya da hiç sperm üretemeyen erkekler için uygulanan tekniklerdir.
TESA tekniğinde, erkeğin kanalları tıkalı olduğunda, testisden ince bir iğne ile doku örneği alınır ve bu dokunun içindeki spermler ayrıştırılır. Bu spermlerle laboratuvarda döllenme gerçekleştirilir.
TESE tekniğinde ise testisten cerrahi bir yöntemle parça/doku alınır ve bu parçanın içinden sperm elde edilir.
İlaçsız Tüp Bebek (IVM)
İlaçsız Tüp Bebek (IVM) Geleneksel tüp bebek tedavisinde, yumurtalar olgunlaştırıldıktan sonra toplanır ve işleme tabi tutulur. İlaçsız tüp bebek (IVM) tedavisinde ise henüz olgunlaşmamış yumurtalar toplanır ve laboratuvarda olgunlaştırılır. Bu tedavinin amacı, yumurtaların olgunlaştırılması için kullanılan ilaçlara karşı hassas olan hastaların tedavilerini, bu ilaçlardan kaçınarak yapmalarıdır.
Bu yöntemde elde edilen yumurtaların kalitesi her zaman yeterli olmayabilir. Ayrıca gebelik şansı biraz daha azdır.