Egzama Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Ortalama kalış süresi

7 Gün

Hastanede kalış süresi

1 Gün

Operasyon Süresi

15-20 Dakika

Anestezi Türü

Lokal Anestezi

İyileşme süresi

Birkaç Gün

Egzama Nedir?

Egzama, cildin dış ve iç etkenlere karşı gösterdiği iltihaplı bir tepkidir. Egzama, her yaşta görülebilen ve tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığıdır. Egzama belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında YND HEALTH firmasından bilgi alabilirsiniz.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama belirtileri, hastalığın akut veya kronik dönemine göre değişiklik gösterir. Akut dönemde ciltte kızarıklık, şişlik ve su toplanması gibi belirtiler ortaya çıkar. Kronik dönemde ise daha çok kepeklenme, soyulma, cilt kalınlaşması ve renk değişimi görülür. Egzama, kaşıntı hissine de neden olur ve bu da hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Egzama Neden Olur?

Egzama oluşumunun temelde iki nedeni vardır:
  • İçsel nedenler: genetik faktörler, hormonal faktörler, enfeksiyonlar, stres, besinler vb.
  • Dışsal nedenler: temizlik ürünleri, bazı meslek gruplarında kullanılan kimyasallar, kişisel bakım ürünleri, sık duş almak, güneş, rüzgar, soğuk, sıcak vb.
Egzama Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama Neden Tedavi Edilmelidir?

Başlangıç döneminde tedavi edilmeyen egzama, ciltte kalınlaşma ve renk değişimine yol açabilir. Ayrıca kaşıntı bölgesinde oluşan ince çiziklerden enfeksiyon kapma riski de vardır. Bu nedenle, egzama tedavisi çok önemlidir.

Egzama Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Egzama, doğumdan ölüme kadar her yaşta görülebilen bir cilt hastalığıdır. Dolayısıyla, egzama tedavisi her yaş grubuna uygulanabilir.

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama tedavisinde cildi nemlendirmek, özel cilt bakım ürünleri kullanmak, alerji engelleyici tablet ve kremler kullanmak gibi tedaviler yapılabilir. Ancak öncelikle egzamaya neyin sebep olduğu bulunmalıdır. Bu amaçla, bazı alerjik cilt testleri yapılabilir.

Egzama Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Duş alımı mevsimlere göre ayarlanmalı ve çok sık duş alınmamalıdır. Cilde zarar vermeyecek kişisel bakım ürünleri tercih edilmelidir. Bulunduğumuz ortam yeterince havalandırılmalı ve nem ve ısı dengesi iyi ayarlanmalıdır. Suyun değdiği bölgelerimizi suya girdikten sonra nemlendirmeliyiz. Yediğimiz besinlere dikkat etmeli ve stresten uzak durmalıyız. Yün veya tüy içeren eşyalara karşı dikkatli olmalı, torbalar, lifler ve çok sıcak uygulamalardan kaçınmalıyız.