Plastik ve Estetik Cerrahi

Bu cerrahi dalımız “Plastik ve Rekonstrüktif” Cerrahi ile “Estetik” Cerrahi olmak üzere iki alt dala ayrılır.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi (Yeniden Yapım ve Onarım Cerrahisi)

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, doğuştan veya sonradan kazanılmış şekil ve işlev bozukluklarını düzeltmeyi amaçlayan bir cerrahi daldır. Yeniden yapım ve onarım cerrahisi olarak da bilinir.

 

Bu dalın ilgilendiği konular şunlardır:

✔ Dudak ve damak yarıkları

✔ Yüz, çene ve kafatası şekil bozuklukları

✔ Kulak şekil bozuklukları

✔ Burun deformiteleri

✔ Trafik kazası, tümör gibi sebeplerle oluşan deformiteler

✔ Meme eksikliği, asimetrisi veya büyüklüğü

✔ Meme kanseri sonrası meme yeniden yapılandırılması

✔ Jinekomasti (Erkeklerde meme büyümesi)

✔ Genital bölge onarımları, kopmuş organların yerine dikilmesi

✔ El Cerrahisi (parmak nakli, parmak kopması gibi durumlar)

✔ Deri ve yumuşak doku tümörleri

✔ Akut yanıklar ve yanık izleri, elektrik ve kimyasal maddelerin neden olduğu yumuşak doku hasarları

✔ Enfeksiyon, radyasyon gibi faktörlerin yol açtığı deri ve derialtı yaraları

✔ Kronik yaralar

Tedavide klasik cerrahi yöntemlerin yanı sıra mikrocerrahi, lazer sistemleri, endoskopi gibi teknolojilerden ve çeşitli kimyasal maddelerden ve ilaçlardan faydalanılır.

Estetik Cerrahi ( Kozmetik Cerrahi)

Plastik cerrahinin bir alt dalıdır. Estetik (veya kozmetik) cerrahi, vücut görünümünü daha güzel ve kusursuz hale getirmek için yapılan operasyonlar ve işlemler ile ilgilenir. Burada estetik sorunlar ön plandadır.

 

Estetik cerrahi uzun bir eğitim ve deneyim gerektirir. Bu tür operasyonlar hem cerrahi hem de sanatsal beceri ister.

 

Estetik cerrahide sadece estetik değil, bazen de sağlık sorunları çözülür. Örneğin çok fazla kilolu bir vücudun veya çok büyük memelerin cerrahi olarak küçültülmesi hem sağlık hem de estetik sorunları ortadan kaldırır.

 

Estetik Cerrahinin ilgilendiği konular şunlardır:

✔ Estetik ve işlevsel burun düzeltme (Rinoplasti, septorinoplasti)

✔ Yüz gençleştirme (Yüz germe- göz kapağı ve ağız kenarı düzeltmeleri, kırışıklık tedavisi)

✔ Yüz ve alın germe

✔ Kaş kaldırılması

✔ Göz kapağı estetiği

✔ Kepçe kulak ve kulakta diğer estetik sorunların düzeltilmesi

✔ Çene büyütme veya küçültme operasyonları

✔ Derideki yara izleri ve düzensizliklerin giderilmesi

✔ Saç nakli

✔ Lazer uygulamaları

✔ Estetik meme operasyonları: Büyütme, küçültme ve dikleştirme

✔ Fazla yağ dokusunun alınması (liposuction- lipektomi)

✔ Karın germe (Abdominoplasti)

✔ Cilt bakımı ve işlemleri

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahide Yapılan Temel İşlemler

Yüz Bölgesi Operasyonları

Yüz Germe ( Yanak, boyun germe)

Yüz germe, yüzdeki yaşlanma belirtilerini (sarkma, kırışma, leke, düzensizlik) germe ve asma yöntemiyle ortadan kaldıran cerrahi bir işlemdir.

 

İnsanlar yaşlandıkça, zamanın, güneşin, stresin ve diğer faktörlerin (sigara, alkol, kötü beslenme) etkisiyle yüz derisi gevşer, kırışır, üzerinde lekeler ve düzensizlikler oluşur.

 

Yüz germe-gençleştirme ameliyatları ile alın, yüz ve boyun bölgesindeki gevşeklikler ve düzensizlikler giderilir; yanak ve boyundaki fazla yağ dokusu çıkarılır, yüz dokuları desteklenir, göz kapakları düzeltilir.

Kaş Kaldırma

Kaşların dış kısımlarının yukarı doğru çekilmesi için Botox uygulaması yapılabilir. Bu yöntemle kaşlara istenen şekil verilebilir.

 

Başka bir kaş kaldırma yöntemi de askı tekniğidir. Bu yöntem çok kolay ve hızlı bir şekilde uygulanır. Lokal anestezi ile yapılabilir. Saçlı deriden ve kaşın üzerinden iğnelerle erimeyen ipler geçirilir ve kaşlar olabildiğince yukarı çekilir. Bu yöntemin etkisi yaklaşık 2 yıl sürer.

 

Kaşları ameliyatla germek ise kalıcı bir çözümdür. Kaş kaldırma ameliyatı lokal anestezi ile de yapılabilir. Ameliyatta şakak bölgesinden, saçlı deri içine girilerek, kaşın altındaki deri tabakası alttaki dokulardan ayrılır. Bu işlem endoskopik olarak da yapılabilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplast)

Yaşlanma ve yer çekimi etkisiyle kaşlarda, üst ve alt göz kapaklarında deri sarkması, fazlalığı ve gevşemesi oluşabilir. Ayrıca alt göz kapaklarında yağ dokusunun öne doğru çıkmasıyla torbalar meydana gelebilir.

 

Estetik göz kapağı ameliyatında fazla deri veya yağ dokusu alınır. Böylece hem daha estetik bir görünüm sağlanır hem de kişinin görüşü rahatlatılır.

Burun Estetiği

Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) ya da burnu şekillendirme ameliyatı, estetik cerrahinin en sık yapılan operasyonlarındandır.

 

Estetik burun ameliyatı ile burnunuzun boyutunu küçültüp büyütebilir, burun ucunuzun veya burun kemerinizin şeklini değiştirebilir, burun deliklerinizin aralığını daraltabilir veya burnunuzla dudaklarınız arasındaki açıyı ayarlayabilirsiniz. Ayrıca doğuştan veya travmaya bağlı olarak oluşan şekil bozukluklarını düzeltebilir veya nefes almanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Yağ Enjeksiyonu ( Dudak, yanak ve yüz konturları için)

Yağ enjeksiyonu ile yüzdeki çizgileri ve çukurları gidermek ve yüz hatlarını daha belirgin hale getirmek mümkündür.

 

Yağ enjeksiyonunda kullanılan yağ genellikle karından veya bacaklardan alınır. İşlem lokal anestezi altında ince kanüller ve özel iğneler kullanılarak yapılır.

Dolgu Uygulamaları

Dolgu enjeksiyonu ile kırışıklıkları azaltmak veya hatları iyileştirmek amaçlanabilir.

Dolgu enjeksiyonu genellikle dudaklara, ince ve derin kırışıklıkların olduğu yüz bölgelerine, boyun ve göğüs üstüne yapılır. Ayrıca ellerdeki kırışıklıkları gidermek için ellere, aşırı terlemeyi önlemek için koltuk altlarına da yapılabilir.

 

Dolgu enjeksiyonunun kalıcılığı uygulanan bölgeye göre değişir ancak ortalama 8 ila 12 ay kadar sürer.

Saç Nakli ( Saç Ekimi)

Saç kaybının kalıcı olarak geri kazanılması ancak saç ekimi ile olur. Saç ekimi, ense bölgesindeki dökülmeye dirençli saç köklerinin alınarak, saçsız olan bölgeye uygun tekniklerle aktarılması işlemidir.

 

Bugün yaygın olarak kullanılan 2 yöntem vardır:

 

Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE) :

 

Saç köklerinin ince uçlu özel iğneler ile ense bölgesinden veya vücudun başka yerlerinden tek tek alınarak, saç ekimi yapılacak bölgeye aktarılmasıdır. Bu yöntemde dikiş kullanılmadığı için, dikiş izi de olmaz.

 

Foliküler Ünite Transplantasyonu (FUT):

 

Saç dökülmesi yaşayan kişilere uygulanan bir saç ekim yöntemidir. Ense bölgesindeki sağlam ve dökülmeyen saçlı deri, saç ve köklerine zarar vermeden alınır ve saçsız olan bölgeye nakledilir.

 

Saç ve cilt tipine göre farklı teknikler kullanılabilir. İşlem süresi, saç ekimi yapılacak alanın genişliğine bağlı olarak değişir; ancak genellikle 4–8 saat arasında sürer. Lokal anestezi altında yapılır ve hastanın acı veya ağrı duyması engellenir.

 

Saç ekimi yapılan hastaların yaklaşık %80’inde, ameliyattan 3 hafta sonra ekilen saçların hepsi veya bir kısmı dökülür. Bu normal bir durumdur ve saçlar 3 – 6 ay içinde yeniden çıkar. Ekilen saçlar kalıcıdır ve tekrar dökülmez.

Yanık Tedavisi

Yanık yaralanmalarında ilk olarak yanan bölge soğuk su ile yıkanır. Sonrasında ise yanığın derinliğine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

 

Birinci derece yanıklarda, yanan bölge kızarır ve ağrır, ancak kabuklanma olmaz. Bu tür yanıklar genelde açık tutulur ve antibiyotik içeren bir krem sürülür. Kapalı pansuman gerekmez. Birinci derece yanıklar 7-10 gün içinde iyileşir.

 

İkinci derece yanıklarda, yanan bölge kabarcıklanır ve çok ağrır. Bu tür yanıklar 2-3 hafta içinde iyileşir. Derin ikinci derece yanıklar ise daha uzun sürede iyileşir. Yanık yarası temizlendikten sonra, ya uzun süreli kapanma malzemelerinden biri ile örtülür. Ya da yanık merhemlerinden biri ile her gün pansuman yapılır.

 

Üçüncü derece yanıklarda, yanan bölge siyahlaşır ve his kaybı olur. Bu tür yanıklar cerrahi müdahale gerektirir. Ameliyat öncesinde ise, yara dokusunun enfeksiyon kapmasını önlemek veya var olan enfeksiyonu tedavi etmek için ilaçlar verilir.